Asbestemming na crematie
Na de crematie kunt u de as verschillende bestemmingen geven, op basis van persoonlijke voorkeuren en culturele of religieuze gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden van veelgekozen asbestemmingen:
U kunt dag en nacht contact met ons opnemen: 0412 - 62 31 73 | info@uitvaartverzorgingvanlith.nl
Urnen: gecremeerde resten worden vaak in urnen geplaatst, die van verschillende materialen kunnen zijn gemaakt, zoals metaal, hout, keramiek of biologisch afbreekbare materialen. Urnen kunnen thuis worden bewaard, tentoongesteld worden in een columbarium of begraven worden op een begraafplaats.
Columbarium: Een columbarium is een wand met nissen of compartimenten die specifiek zijn ontworpen voor het bijplaatsen van urnen. Soms betreft het een vrijstaande muur en soms vormt de wand een onderdeel van een pand, zoals een crematorium. Een columbarium vormt een mooie, serene omgeving die familie en vrienden de ruimte biedt de urn te bezoeken wanneer daar behoefte aan is.
Begraafplaats: Sommige families kiezen ervoor om de gecremeerde resten te begraven op een begraafplaats. Begraven kan in een traditioneel graf of in een speciaal daarvoor bestemde ruimte voor gecremeerde resten. Ook natuurbegraafplaats De Maashorst in Schaijk biedt ruimte voor het begraven van een urn.
Verstrooiing: As kan worden verstrooid op verschillende betekenisvolle locaties, zoals een favoriet park, de oceaan, een bos of elke andere plaats die belangrijk was voor de overledene. Soms moet hier wel toestemming voor worden aangevraagd. Van Lith Uitvaartzorg kan dit voor u regelen.
Herdenkingstuinen: Veel crematoria en begraafplaatsen hebben zogenoemde ‘herdenkingstuinen’ of ‘verstrooiingsterreinen’ die speciaal zijn ontworpen voor het verstrooien of begraven van as. Deze ruimtes bieden een rustige omgeving voor herinnering en reflectie. De locatie van een dergelijke herinneringstuin ligt soms direct naast het crematorium, maar kan zich ook op een geheel andere locatie zoals aan de bosrand bevinden. Vaak is een herdenkingstuin 24 uur per dag, openbaar toegankelijk.
Herinneringssieraden: Sommige mensen kiezen ervoor om een klein deel van de as te verwerken in sieraden, zoals hangers, ringen of armbanden. Met deze stukken kunnen individuen een tastbaar aandenken aan hun geliefde bij zich dragen. Dit laatste kan ook nog in een vorm van een tatoeage waarbij de as van de overledene wordt verwerkt.
As verwerkt in synthetische diamant: In een uniek en gespecialiseerd proces kan een klein deel van het as worden omgezet in een synthetische diamant. Dit noemt men ook wel ‘herdenkingsdiamanten’. Deze steentjes kunnen worden gebruikt om sieraden te maken of als een gekoesterd erfstuk te bewaren.