Veelgestelde vragen rondom overlijden en uitvaart

Bij een overlijden en het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Daarom hebben we de vragen de we het meeste krijgen voor u op een rij gezet. Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Geen probleem. Bel ons gewoon. We zijn er voor u.

Overlijden, verzorging en opbaren

Na een overlijden moet er van alles geregeld worden. Wel of geen kist, bloemen, begraven of cremeren. Wij begrijpen die hoeveelheid aan vragen en zijn in staat om u die structuur te bieden die u op dat moment zo nodig heeft. Uitvaartverzorging Van Lith zet de belangrijkste stappen voor u op een rij.

Stap 1: bel uw huisarts
Als iemand thuis overlijdt, dan stelt de huisarts het overlijden vast. In het ziekenhuis of verzorgingshuis heeft de daar aanwezige arts deze taak. Is dit gebeurd, dan krijgt u van hem of haar de verklaring van overlijden. Met deze verklaring kunnen wij voor u aangifte van overlijden doen bij de Burgerlijke Stand.

Stap 2: Bel Uitvaartverzorging Van Lith
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer 0412 – 62 31 73. In overleg komen wij dan naar u toe op het moment dat u dat wilt. Wij verzorgen – eventueel samen met u – de overledene. Dit kan thuis, maar ook in ons uitvaartcentrum.

Stap 3: Leg belangrijke documenten klaar
Wij nemen u graag zo veel mogelijk praktische zaken uit handen. Om dit zorgvuldig te kunnen doen, is het prettig als u voor ons bezoek het volgende alvast klaarlegt:

• Legitimatiebewijs van de overledene
• Legitimatiebewijs van de opdrachtgever van de uitvaart (mogelijk bent u dat)
• Eventueel het trouwboekje of de partnerregistratie
• Gewenste kleding voor de overledene
• Wilsverklaring (indien aanwezig)
• Eventuele uitvaartpolissen (wij werken voor iedere verzekeraar)

In overleg met u wordt de uitvaart besproken en regelen wij een aantal organisatorische zaken. Hiervoor is uitgebreid de tijd en uw wensen staan altijd voorop. Een overledene moet volgens de Nederlandse wet maximaal zes werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd worden. Wij proberen u in deze periode zo veel mogelijk bij te staan en rust te brengen.

Allereerst leggen we uw wensen vast. Het gaat er ons namelijk om dat de overledene zoveel mogelijk lijkt op de persoon die hij of zij was bij leven. We vragen u om een foto, kleding en eventueel sieraden. Komt u er niet uit? Dan helpen we u hier graag bij. Samen beantwoorden we verschillende vragen. Droeg iemand een baard of een snor? Mogen we scheren of juist niet? Wilt u make-up laten aanbrengen of was de overledene daar spaarzaam mee? Droeg hij of zij een bril en hoe wilt u dat het haar zit? Dat soort zaken zijn voor ons erg belangrijk. Als we dit helder hebben kunnen we de overledene mooi opbaren, precies zoals hij of zij was. Uiteraard doen we dit met zorg en respect voor uw dierbare.

Jazeker, dat mag. We vinden dat juist erg fijn. U weet immers als geen ander hoe iemand was. U bepaalt zelf wat u wel en niet wilt doen bij de verzorging. Ook alleen aanwezig zijn is voldoende.

Spullen voor de aankleding mag u zeker meenemen. Denk aan kleding, sieraden en bril. We gebruiken speciale verzorgingsproducten als het gaat om make-up of andere verzorging. Maar wellicht droeg de overledene een bepaalde lippenstift of een bepaald geurtje. Overleg gerust met ons. We nemen daar alle tijd voor en kijken samen wat we kunnen gebruiken.

Dit kan op verschillende plekken

  • U kunt kiezen voor thuis opbaren, bijvoorbeeld in het eigen bed of een speciale kamer.
  • Ook opbaren in onze 24-uurs kamers of een plaatselijk mortuarium is mogelijk.

Daarnaast kunt u kiezen voor opbaren in het hospice of verzorgingstehuis waar iemand verbleef of een andere plek die speciaal voor u was. Het kan zijn dat het hospice extra kosten rekent voor een uitvaartkamer. We vragen dit graag voor u na.

Kosten uitvaart

Deze vraag laat zich niet zomaar beantwoorden. Op de eerste plaats bent u niet dagelijks met een uitvaart bezig en op de tweede plaats is er tegenwoordig een ruime keus aan mogelijkheden. De kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen, maar ook van een aantal ‘vaste’ kosten. Grafkosten, bijvoorbeeld, verschillen sterk per gemeente. Ook zijn de kosten per crematorium verschillend. Wij maken daarom graag samen met u vooraf een compleet overzicht van de kosten zodat u exact weet waar u in financieel opzicht aan toe bent. Zoals gezegd, zijn alle uitvaarten die wij verzorgen maatwerk. Uw budget en wensen zijn de basis. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland € 7.000 tot € 9.000, maar ook bij een lager budget doen we er alles aan om een persoonlijk afscheid voor u te realiseren. We denken graag met u mee.

Lees meer over kosten van een uitvaart

De kosten van het rouwvervoer zijn volledig afhankelijk van het gekozen vervoersmiddel en de afstand die afgelegd moet worden. Ook het tarief van een eventuele chauffeur of menner (ingeval van een koets) heeft invloed op de totale kosten.

Crematie

Het daadwerkelijke crematieproces duurt gemiddeld ongeveer 2 tot 3 uur.

Als nabestaande mag u met de medewerker van het crematorium mee naar de ovenruimte. Als u wilt mag u blijven tot het moment dat de kist of wade in de oven wordt geplaatst.

Na het crematieproces worden de stoffelijke resten gekoeld en eventuele metalen implantaten of voorwerpen die niet lichaamseigen zijn verwijderd. De resterende botfragmenten worden met behulp van gespecialiseerde apparatuur verpulverd tot een fijn poeder. De as wordt dan in een (tijdelijke) container of urn gedaan.

Ja, als u het fijn vindt is het mogelijk om de as van meerdere personen, zoals echtgenoten of familieleden, bij elkaar te voegen. Hierdoor is vaak wel een grotere urn nodig. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Ja, het as mag onder familieleden worden verdeeld op de manier die beste bij uw wensen aansluit. We nemen u graag tijdens een persoonlijk gesprek mee in de mogelijkheden hiervoor.

Rouwvervoer

De kosten van het rouwvervoer zijn volledig afhankelijk van het gekozen vervoersmiddel en de afstand die afgelegd moet worden. Ook het tarief van een eventuele chauffeur of menner (ingeval van een koets) heeft invloed op de totale kosten.

Jazeker. We doen er alles aan om de uitvaart geheel naar uw wens te maken en u te ontzorgen. Vertel ons uw wensen en wij gaan aan de slag om uw ideale plaatje te realiseren. Ook als een toestemming of vergunning aangevraagd moet worden, regelen wij dit voor u.

Uitvaartwensen vastleggen

Misschien staat u er nog niet bij stil, maar het kan zeker geen kwaad om nu alvast na te denken hoe u herinnerd wilt worden, voor uzelf, maar ook voor uw nabestaanden. U kunt uw wensen, uiteraard zonder verdere verplichtingen, vastleggen in een wilsverklaring. Het is daarom dat wij het boekje ‘Stilstaan bij afscheid’ hebben gemaakt, als handvat om niets te vergeten. Zie het als een makkelijke onderlegger om werkelijk overal aan te denken.

Lees meer over het vastleggen van uw uitvaart